donderdag 3 januari 2008

De vervangingstheologie door Jan Rozendal

De vervangingstheologie:
(Prediking van Jan Rozendal te Alblasserdam op Sabbat 10-02-2007)
De vervangingstheologie is niet de enige oorzaak van de Holocaust (ook in niet-christelijke culturen werden de Joden als tweederangsburgers beschouwd), maar is wél een zeer, zeer belangrijke factor. Velen, staande in de traditie van de bedelingenleer, zullen zeggen: "Bij ons vervangingstheologie? Maar wij onderscheiden toch immers juist zo nauwkeurig Israël en de gemeente?".

Mijns inziens staan de protestantse kerken, die immers zijn voortgekomen uit de Reformatie, niet in dezelfde mate schuldig aan het bloed van het Joodse volk als de Rooms Katholieke kerk (hoewel er Bijbels gezien maar één lichaam van Yeshua haMashiach is). Toch viert in de protestantse kerken tot op de dag van vandaag de vervangingstheologie hoogtij, en peinst de kerk er niet over om de vervangingstheologie (gereformeerde verbondstheologie / bedelingenleer) de deur uit te doen. Integendeel, velen staande in de traditie van de gereformeerde verbondstheologie zullen zeggen: "Bij ons vervangingstheologie? Maar wij zeggen tegenwoordig toch allang dat de kerk niet in de plaats van Israël is gekomen?".
· De leugengeest, die de kerk deed zeggen: "wij zijn het echte, het ware, het geestelijke Israël".
· Dezelfde leugengeest, die de kerkvaders het kerkvolk deed oproepen om de Joden te haten.
· Dezelfde leugengeest, die de vrome kruisvaarders de Joden deed vermoorden.
· Dezelfde leugengeest, die achter de Holocaust zat in christelijk Europa.
· Dezelfde leugengeest, die de kerk er toe bracht om te stellen dat de kerk de erfgenaam is van de beloften die God aan Zijn volk Israël had geschonken.
· Dezelfde leugengeest, die er voor heeft gezorgd dat de kanttekeningen van de Statenvertaling en ontelbare gereformeerde geschriften en dogmatieken bol staan van de vervangingstheologie.
· Dezelfde leugengeest, die de kerk zich de verbonden deed toe-eigenen, en de kerk liet beweren dat zij het verbondsvolk is.
· Dezelfde leugengeest, die beweerde dat het Joodse volk alleen maar nodig was geweest om Jezus Christus voort te brengen.
· Dezelfde leugengeest, die de kerk liet beweren dat het nieuwe verbond met haar is gesloten.
· Dezelfde leugengeest, die de kerk liet beweren dat Israël gelijk is aan het zand der zee, maar dat de gemeente gelijk is aan de sterren des hemels.
· Dezelfde leugengeest, die de kerk liet beweren dat Israël een aardse roeping heeft, en de gemeente een hemelse roeping.
· Dezelfde leugengeest, die de kerk liet beweren dat de bedeling van de wet is afgelopen, en we nu leven onder de bedeling van de genade. Zo verhinderde de leugengeest enerzijds de gelovige Joden om God te dienen in overeenstemming met Gods geboden door Yeshua haMashiach, en anderzijds creëerde de leugengeest een scheiding tussen de gelovigen en tussen de Joden, die (terecht) inzagen dat Gods geboden eeuwig zijn.
· Dezelfde leugengeest, die de kerk laat beweren dat het huidige Israël niets te maken heeft met de vervulling van de Bijbelse beloften, omdat "de gemeente nog niet is opgenomen".
· Dezelfde leugengeest, die de kerk liet beweren dat allerlei geboden van de Torah opgehouden hadden bij de komst van Christus, op de ‘tien geboden na, en de Torah voor het Joodse volk verving door een 'geestelijke' wet voor de christenen.
· Dezelfde leugengeest, die de kerk over de Torah laat spreken in de verleden tijd, alsof de Torah iets was van voor de komst van Christus, in plaats van dat de Torah ook vandaag de dag gewoon volledig geldt voor het Joodse volk en de gelovigen uit de volkeren.
· Dezelfde leugengeest, die de kerk de Sabbat liet vervangen door de zondag.
· Dezelfde leugengeest, die de kerk de data van de feesten liet vervangen, zodat de oorspronkelijke Bijbelse feesten voor de christenen vervangen zijn door christelijke feesten, en vele christenen (en Joden) de relatie tussen beiden niet meer zien.
· Dezelfde leugengeest, die de kerk enerzijds liet beweren dat Jezus Koning is van Zijn kerk, terwijl Gods Woord dat nergens beweert, en anderzijds de ogen verblindt voor het Koningschap van Jezus over Zijn volk Israël, terwijl Gods Woord dat duidelijk leert.
· Dezelfde leugengeest, die de kerk liet leren dat er uitverkorenen zijn uit zowel Jood en heiden, die God in de tijd tot het waarachtige geloof brengt, terwijl degenen die niet zijn uitverkorenen in hun ellende worden gelaten, en dit in de plaats stelde van de uitverkiezing van Israël zoals de Schrift leert.
· Dezelfde leugengeest, die de kerk liet beweren dat de kinderdoop in plaats van de besnijdenis is gekomen.
· Dezelfde leugengeest, die de kerk de volwassendoop liet vervangen door belijdenis doen.
· Dezelfde leugengeest, die de kerk in de praktijk de belijdenisgeschriften hoger deed stellen dan de Schrift, en tegelijkertijd de kerk in de waan houdt dat de kerk de Schrift hoger acht dan de belijdenisgeschriften.
· Dezelfde leugengeest, die de kerken in de waan bracht dat de Reformatie zou zijn voltooid, zodat de belijdenisgeschriften gingen functioneren als een muur om de Schrift in plaats van als poorten tot de Schrift.
· Dezelfde leugengeest, die de mensen in de greep houdt van de (katholieke) basis die de kerkvaders hebben gelegd, en tegenstaat dat de mensen terugkeren tot de Schrift.
· Dezelfde leugengeest, die de kerken tegenwoordig doet zeggen: "De kerk in plaats van Israël?
· Dezelfde leugengeest, die beweert: "Het gaat uiteindelijk niet om het aardse Jeruzalem, maar om het hemelse Jeruzalem", en zo wil verhinderen dat Gods schepping wordt hersteld.
· Dezelfde leugengeest wil niet dat de mensen gaan beseffen dat het hemelse Jeruzalem hetzelfde is als het vernieuwde aardse Jeruzalem, namelijk het aardse Jeruzalem waarop van boven de Heilige Geest is uitgestort.
· Dezelfde leugengeest, die de kerk heeft aangespoord tot Jodenmoord, en die nu de kerk verhindert om het bloed te zien dat aan de handen van de kerk kleeft.
· Dezelfde leugengeest, die bij de christenen het geheugen betreffende de geschiedenis wegvaagt, en die allerlei blokkades oproept om mensen het zicht op Israël te benemen.
· Dezelfde leugengeest, die de kerken verhindert om de lijn te zien van de kerkvaders naar de Holocaust, en die de kerken ook verhindert om te zien dat de Endlösung geen incident was.
· Dezelfde leugengeest, die de kerken over de schuld laat heenstappen en van wie de kerken oecumenisch mogen samenwerken, als ze maar elk hun verkeerde leer houden. Dat christenen uit allerlei verschillende kerken de handen in één slaan om samen verder te gaan of samen dingen te doen, is op zich ontzettend goed is. Het is echter niet goed als men daarbij elk in de eigen vervangingstheologie volhardt. Het is wel goed als men samen teruggaat naar Gods Woord en verkeerde leringen totaal wegdoet, samen schuld belijdt, en samen opnieuw gemeente wil zijn van Yeshua haMashiach, de Koning der Joden.
God zij dank kan de leugengeest het geloof in Yeshua haMashiach niet verhinderen en God zij dank is bij enkele leden van de kerk / gemeente de leugengeest al grotendeels te niet gedaan, maar ik meen dat ik mij terecht keer tegen de zeer grote macht die de leugengeest nog steeds heeft. Na ongeveer 19 eeuwen vervangingstheologie, … na ongeveer 19 eeuwen Jodenmoord, uitmondend in de Endlösung en wellicht met een nieuwe en nog verschrikkelijker Endlösung voor de deur, is er nog steeds een kerk / gemeente die haar kwaad niet beseft en zegt: "ik zit als een koningin", "ik ben immers de bruid van Christus", "wie doet mij wat", wij hebben immers de zuivere leer. (Openb. 18:7) Er zijn er wel die (op persoonlijke titel) schuldbelijden naar Israël, maar die er niet van willen weten dat de gereformeerde leer on-Bijbels is. Na ongeveer 19 eeuwen, waarin ook voortdurend Gods zachte roepstemmen hebben geklonken in de kerk om terug te keren naar de Schrift, voel ik mij niet geroepen om zachte dingen te spreken (Jes. 30:10).
Gebed.
O Yeshua haMashiach! Open toch de ogen en het verstand van de leden van Uw lichaam, zodat voor ons de Schriften open gaan. O Heilige Geest! Doorwaai alle kerken, gemeenten en kringen, en drijf de leugengeest uit. O Yeshua haMashiach! Doorstroom Uw lichaam met Uw Heilige Geest, geef een opwekking, en maak Uw lichaam één, samen met Uw volk Israël. Laat Uw volk Israël, samen met ons, met één tong belijden dat Gij o Yeshua haMashiach de Heer bent, tot heerlijkheid van Gods de Vader (Fil. 2:11). Amen.
De leugengeest kan het geloof in God en Yeshua haMashiach niet verhinderen, en ook niet de liefde voor Israël, want God is sterker dan de Satan. Maar wel heeft de leugengeest ontzettend veel kwaad gedaan, en doet nog steeds ontzettend veel kwaad. Maar God zij dank, bij de wederkomst van Yeshua haMashiach zal de leugengeest worden weggedaan uit de kerk / gemeente, want er staat geschreven dat de Satan de volken niet meer zal verleiden (Openb. 20:3). Weliswaar zal de Satan na duizend jaar weer worden ontbonden (Openb. 20:7), maar daarna zal de Satan voorgoed van deze aarde worden weggedaan (Openb. 20:10).
Wat wij geloven ten aanzien van IsraëlIsraël is het door God uitverkoren. (Deuteronomium 7:6)
God heeft een verbond gesloten met Abraham en zijn zaad: het volk Israël. (Gen 17:7-8; 26:3-5; 28:13-15).
God heeft het oude verbond gesloten met Zijn volk Israël (Deuteronomium 5).
God heeft het nieuwe verbond gesloten met Zijn volk Israël (Jeremia 31:31-34, Hebreëen 8:8-12). In de hele Bijbel is nergens te vinden dat God een verbond zou hebben gesloten met de kerk / gemeente.
Men kan wél in de Bijbel vinden dat de kerk / gemeente deelt in de zegen van Gods verbond met Abraham (Israël) (Genesis 12:3, Galaten 3:14).

Het overgrote deel van de Bijbel gaat over Israël. Jezus Christus is een Jood, de apostelen waren Joden, de Bijbel is een joods boek, het evangelie is Joods. Wij zijn van mening dat men niet om Israël heen kan en ook niet moet willen bij het luisteren naar de Schrift.
Laten we de oude zuurdesem uitzuiveren (1 Kor. 5:6-8, Gal. 5:9). Laten we de volgende fase van de Reformatie ingaan. Laten we helemaal opnieuw beginnen.
Opnieuw beginnen met God de Vader.
Opnieuw beginnen met Yeshua haMashiach.
Opnieuw beginnen met de Heilige Geest
Laten we terugkeren naar de Schrift!
Laat aan Israël alles, wat God haar geschonken heeft, … ook alle verbonden.
Laat de gemeente opnieuw een gemeenschap zijn.
Laat de gemeente Gods oogappel, Israël, zegenen.

3 opmerkingen:

alpha11877 zei

'Laat aan Israël alles, wat God haar geschonken heeft, … ook alle verbonden.'
Inderdaad Jan! Aan Israel

Hein zei

En hoe zit het met de leugengeest in het aardse Israel?

* Zij eren hun eigen identiteit als zaligmakend...
* Zij eren niet Gods Feesten op Gods Agenda, maar de schijn van Gods Feesten op een gemanipuleerde agenda
* Zij vormen satanische broederschappen (Bnai Brith)
* Zij hebben afgodstempels op hun bergen en in hun land

Zou de leugengeest het aardse Israel feitelijk in bezit hebben?

Jan zei

Het aarde Israël is het polieke Israël en dat wordt er niet mee bedoeld. Het gaat om het volk Israël. Het huidige land Israël (voornamelijk de 2 stammen van het ‘huis van Juda’) doet thans haar rechten gelden op het land Palestina. Historische rechten, waarvan we ook lezen in de Bijbel. Als de tijd daar is dat het profetisch Woord vervuld wordt, dan kan het niet anders of geheel Israël (alle 12 stammen) zal uiteindelijk in bezit komen van geheel Palestina en van de stad Jeruzalem (zie Gen.15:18). Abrahams nakomelingen zouden volgens bovenstaande Goddelijke belofte het land Kanaän bewonen. Dat land zou zich uitstrekken van de beek van Egypte (een kleine rivier ten oosten van de Nijl) tot aan de rivier de Eufraat. Voor ons zijn het tekenen dat we in de (Bijbelse) ‘laatste dagen’, vlak voor de wederkomst van Jezus, leven. Daarom is het juist in deze tijd belangrijk om na te gaan wat de Bijbel over deze dingen zegt.
Jan.