donderdag 3 januari 2008

Bidden is spreken zonder te twijfelen

Veel christenen bidden zonder ophouden tot de Vader in de hemel om hun problemen (bergen) op te heffen en in zee te werpen zonder ooit verhoort te worden. Wanneer hun gebed onbeantwoord blijft dan zeggen zij: “God wil dat ik dit lijden draag”. Niets is echter minder waar. Onze hemelse Vader wil dat wij leven hebben en overvloed (Joh. 10:10). God wil dat wij een overwinnend leven lijden en dat wij elke berg, die ons in de weg staat om de zegen van Gods Koninkrijk te ontvangen, op heffen en in de zee werpen in de naam van Jezus van Nazaret. Jezus leert zijn discipelen om tegen de berg te zeggen: “hef u op en werp u in de zee”. In de Naam van Jezus zal alle knie zich buigen en iedere overheid en macht in de hemelse gewesten zal moeten wijken. Jezus zei: “Heb geloof in God” en “Mij is gegeven alle macht in hemel en op aarde”.

Hoe gaat dat in zijn werk?
Jezus vervloekte een vijgenboom door er tegen te spreken: “Nooit eet meer iemand vrucht van u in eeuwigheid!” (Marc. 11:14). Verder staat er geschreven: “En zijn discipelen hoorden het”. Daarna gaat Jezus naar Jeruzalem en veegt de tempel schoon door de tafels van de geldwisselaars om te keren enz. Wanneer Jezus de volgende dag terugkeert, loopt hij met zijn discipelen opnieuw langs de plaats waar de vijgenboom staat en begint daar Zijn onderwijs te geven over het spreken in geloof zonder te twijfelen. Petrus zegt: “Rabbi, zie de vijgenboom, die Gij vervloekt hebt, is verdord” (Marc. 11:21). Jezus zegt dan: “Heb geloof in God” (22). Door te zien wat Jezus doet en door te horen wat Hij zegt moeten de discipelen iets belangrijks leren. Luister goed wat Jezus zegt: “Voorwaar, Ik zeg u, wie tot deze berg zou zeggen, hef u op en werp u in de zee, en in zijn hart niet zou twijfelen, maar geloven, dat wat hij zegt geschiedt, het zal hem geschieden” (23). Wat is het toch schitterend om te luisteren naar Jezus en om te doen wat Hij zegt. Luister maar verder wat Hij zegt: “Daarom zeg Ik u, al wat gij bidt en begeert, gelooft, dat gij het hebt ontvangen, en het zal geschieden” (24) Jezus laat hier op een niet mis te verstane wijze zien dat zou zeggen’ een krachtige manier is van spreken en om te zien gebeuren wat u bidt en begeert’. Jezus’ bedoeling is duidelijk gericht op het onderwijs van zijn discipelen. Jezus zegt later tegen zijn leerlingen: “Gaat dan heen, maakt al de volken (ook u) tot mijn discipelen, ……… en leert hen onderhouden al wat Ik u bevolen (gezegd) heb.

Petrus heeft de les goed begrepen.
Petrus zei: “Zilver en goud bezit ik niet, maar wat ik heb geef ik u; in de naam van Jezus Christus de Nazoreeër: WANDEL!” (Hand. 3:6). Toen hij daarna werd overvallen, door de priesters en het hoofd van de tempel, gaf hij hen de volgende verklaring: “dan moet aan u allen … bekent zijn, dat door de Naam van Jezus Christus, de Nazoreeër, die gij gekruisigd hebt, maar die God heeft opgewekt uit de doden, dat door die Naam deze hier gezond voor u staat” (Hand. 4:10).
Bent u er ook klaar voor om dat te doen waartoe Jezus u, als discipel, geroepen heeft?