maandag 19 december 2011

Wat zullen we eten?


Wanneer christenen naar de supermarkt gaan, zouden ze gebruik kunnen maken van de Bijbel, stelt E. Noordermeer. "Als je kijkt naar het menu van de mens vóór de zondeval, was dat een zaad-vrucht-menu. Na de zondeval kwamen er dierlijke producten bij. Het groene kruid (waaronder sla) was vóór de zondeval alleen voor de dieren." Noordermeer doorbreekt in haar boek De hemelse voedselbank - voedingslessen uit de Bijbel naar eigen zeggen een aantal dogma's. Christenen zouden bijvoorbeeld geen varkensvlees meer moeten eten. "We denken dat we buiten de wet zijn en dus vrij zijn om alles te eten wat los en vast zit. Zo van: het onderscheid tussen rein en onrein is leuk voor de Joden maar niet voor de kerk. Dit is naar mijn idee niet herroepen in het Nieuwe Testament. Al die teksten bespreek ik in het boek."

Losgekoppeld
Hoe komt het dat de kerk dit heeft losgekoppeld? "De kerk is ontjoodst en tegelijkertijd vergriekst. In die tijd is de kerk zich gaan ontwortelen van het jodendom en ontstond de introductie van het onreine vlees. De jongste christelijke kerk stond onder de vlag van het jodendom en daardoor werd er joods gegeten. Dat was vanzelfsprekend. Daarom lees je er in de Bijbel binnen het Nieuw Testament niet zo veel over. Onrein voedsel werd in die tijd gewoon niet gegeten. Terwijl wij het Nieuwe Testament 2000 jaar na Christus lezen en het daardoor met een andere bril bekijken."

We denken dat we vrij zijn om alles te eten wat los en vast zit
"Wanneer je je houdt aan rein-onrein voorschriften eet je niet alleen gezonder, maar ook met name rechtvaardiger. Dan eet je bijvoorbeeld geen varkensvlees of mosselen. Gezond duidt op ons eigen belang, namelijk de kans op ziekten zoals kanker en hart- en vaatziekten. Dat valt onder de wijsheid van de Thora. Maar rechtvaardigheid slaat meer op die ander. De ander heeft er belang bij als ik kies voor rein vlees. Die zienswijze is volgens mij nieuw binnen de kerkelijke kringen," aldus Noordermeer.

De rode draad van het boek is de vraag wat er in onze christelijke boodschappentas komt als niet wij maar de hemel het voor het zeggen zou hebben. "God schreef vanaf het begin een menu voor mens en dier en dat overlapte elkaar niet," vertelt Noordermeer. "Na de val van de mens kregen we het diermenu erbij, terwijl de dieren het menu voor de mens er niet bijkreeg. De mens mag dus wel het menu van de dier beconcurreren en andersom niet. Nu zie je echter dat dieren worden vetgemest met eten dat bedoeld is voor mensen, zoals granen."


Geen opmerkingen: